Kansalainen haastattelee eduskuntavaaliehdokkaita: Timo Rumpunen

Julkaistu 10.2.2023 Kansalainen verkkolehdessä

Timo Rumpunen, Sinimusta Liike – Varsinais-Suomen vaalipiiri

Olet 34-vuotias Turun runosmäkeläinen ja työskentelet Uudenkaupungin autotehtaan maalaamossa. Millaisia epäkohtia näet oman alasi lainsäädännössä ja olisiko ”duunarin” työolosuhteissa parannettavaa?

EU aikoo kieltää uusien polttomoottoriautojen myymisen vuodesta 2035 eteenpäin. Mielestäni tämä on liian tiukka aikataulu ottaen huomioon kuinka vähän aikaa sähköautoja on vasta kehitelty. Myös Suomen olosuhteet pitää ottaa kunnolla huomioon, kun sähköautoja suunnitellaan.

Mitä tulee duunarin työolosuhteisiin, niin niissä on ainakin sen viiden vuoden aikana mitä olen tehtaalla ollut, tehty todella paljon parannuksia viihtyvyyteen ja etenkin turvallisuuteen työpaikallani kiinnitetään erityistä huomiota. Kuljen päivittäin Turusta Uuteenkaupunkiin bussilla. Kun lähijunaliikenne alkaa Turusta Uuteenkaupunkiin muutaman vuoden päästä, olisi toivottavaa, että se lyhentäisi työmatkan kestoa. Palkkaa tietty jokainen toivoo lisää, ja siinä on liitto ainakin pitänyt hyvin meidän puolia.

Olet jo pitempään ollut poliittisesti aktiivinen. Miten sinun aikanasi poliittinen toimintaympäristö on muuttunut?

Suurin muutos on tietysti Sote-uudistus ja sen myötä muodostetut aluevaltuustot. Jälleen siis lisää poliittisia pestejä. Mielestäni kansanedustajien ei tulisi olla ehdolla kunta-, alue- tai eu-vaaleissa, sillä ihmisiä kyllä riittää poliittisella kentällä. En usko, että kaikilla kansanedustajilla riittää kunnolla aikaa perehtyä kaikkiin asioihin.

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät epäkohdat, joihin Suomessa tulisi lainsäädännöllä puuttua?

Unelmieni Suomi olisi vähän niin kuin väestö oli vielä 80 ja 90-luvulla. Tarkalleen ottaen ennen kuin ensimmäiset somalit tulivat maahamme. Jotta tähän tilaan päästäisiin, tulisi maahanmuutto välittömästi lakkauttaa ja oleskelulupia tarkastella uudelleen.

Meidän kielemme todellisen uhan alla. Nuorisomme kieltä rappeuttavat joka puolelle pesiytyvä englannin kieli ja samalla luokalla olevat maahanmuuttajanuoret joiden huono kielitaito tarttuu, ja näkyy meidän nuortemme puheessa. Lisäksi on jo puhuttu, että kauppojen kassatyöntekijöiltä ei enää vaadittaisi suomen kielen osaamista. Tähän tulisi puuttua rankalla kädellä, esimerkiksi tekemällä Suomesta yksikielinen valtio, jossa uutisetkin esitettäisiin vain suomeksi. Työkieli olisi Suomessa aina suomen kieli,  ja kotimaiseen televisio- ja elokuvatuotantoon tultaisiin panostamaan huomattavasti.

Millaisena näet oman vaalipiirisi alueen tulevaisuuden, jos nykymeno jatkuu. Entä mitä pitäisi tehdä toisin?

Jos nykymeno jatkuu, niin yhä enemmän katukuvassa tulee näkymään maahanmuuttajia ja näiden mukana tulevaa jengirikollisuutta, mikä on jo nostanut päätään Turussa. Juuri näin videon Tukholmasta, jossa kaksi miestä hiippailivat rappukäytävässä ja tulittivat rynnäkkökiväärillä jonkun ovea. Tukholmasta ei ole pitkä matka Turkuun ja Ruotsin tiellä ollaan. Jos et halua tämän kaltaista menoa tukea niin äänestä Sinimustia!

Mikä sai sinut kiinnostumaan Sinimustasta Liikkeestä?

Kun perussuomalaiset lakkauttivat entisen nuorisojärjestönsä liian radikaalina (kuten Ruotsissakin kävi), olin saanut heistä tarpeekseni. Vähän myöhemmin luin netistä, että nyt ollaan perustamassa uutta radikaalia puoluetta, jossa peräänkuulutetaan erityisesti suomalaisuutta, ketä siihen kuuluu ja ketä ei. Nykyään kun tupataan puhua jokaisesta ulkomaalaisesta täysin suomalaisena, vaikkei edes täällä syntynyt värillinen lapsikaan ole suomalainen kuin vain paperilla. DNA-testi näyttääkin sitten jo ihan muuta. Lähdin heti mukaan, aloin keräämään puolueelle kannattajakortteja ja hyvin pian löysin mahtavia puoluekavereita omasta piiristäni.

Miksi juuri sinua kannattaa äänestää?

Olen pitkään seurannut huolestuneena mihin maamme on ajautumassa. Jos en olisi siitä aidosti huolissani, en varmasti myöskään olisi nyt ehdolla.

Mitä odotat tulevilta eduskuntavaaleilta?

Suurin odotus tietysti on, että Sinimusta Liike saisi kansanedustajan/edustajia eduskuntaan. Sen vuoksi olemme hiki hatussa jakaneet piirissämme lentolehtisiä ja telttailleet turuilla ja toreilla. Toki olemme vielä hyvin uusi tulokas ja kannatus ei tule helpolla, mutta yrittänyttä ei laiteta!

Haluatko sanoa jotain vielä jotain muuta äänestäjille?

Muistakaa äänestää.


Jätä kommentti